blog

hoe ook jij op workation kan

Hoe jij je kan voorbereiden op jouw (eerste) workation

Geschreven door Alissa Janse - 31 januari 2023 (leestijd: 6 min)

Werken tijdens je vakantie? Daar moeten veel mensen niet aan denken. Vakantie is juist bedoeld om je werk even los te laten en te ontspannen, toch? Maar wat als je dit wél combineert? Eerst een ochtend werken om vervolgens je laptop dicht te klappen en een verfrissende duik te nemen in de zee of die fantastische hike in de bergen te maken. Deze combinatie heet een workation. Toen ik bij mijn baan in loondienst allerlei constructies bedacht om zoveel mogelijk te kunnen reizen realiseerde ik mij dat ik niet meer vast wilde zitten aan een vast aantal vakantiedagen per jaar.

Wellicht denk jij er ook over om op workation te gaan. Door mijn workation-ervaringen in Kroatië en Egypte met je te delen, hoop ik je te inspireren. Ga je ervoor? Dan helpt mijn verhaal je bij de voorbereiding. Want een goede voorbereiding is wel belangrijk.

"hybride werken is het nieuwe normaal"

Wat is een workation?

Met een workation verblijf je een bepaalde tijd op een andere locatie, om vanaf daar te werken. Iets waar mijn ouders in eerste instantie wat vraagtekens bij hadden: “Heb je dan klanten in het buitenland?” en bij terugkomst “Hoe was je vakantie?”. Logische vragen, omdat het voor velen – zoals voor mijn ouders – onbekend terrein is. Toch wint het aan populariteit. Niet alleen bij mij. Zeker nu hybride werken het nieuwe normaal is, ligt het steeds meer voor de hand om het ook te proberen.

Bepaal een doel voor je workation

Voor mij is het doel van een workation productief en gemotiveerd werken in een omgeving waar ik inspiratie krijg én nieuwe mensen leer kennen. Om mijn workation doel te behalen, ben ik erg gemotiveerd om gestructureerd en productief met mijn tijd om te gaan. Het belangrijkste is om mijn klanten tevreden te houden en doelstellingen te behalen. Als mij dat lukt en ik heb tijd over om eropuit te gaan dan motiveert mij dat.

"compleet nieuwe omgeving, cultuur en natuur"

De voordelen van een workation

Twijfel je of een workation iets voor jou is? Na het lezen van deze voordelen, neem ik je twijfel weg:

 

Geen vakantiedagen

Je hoeft geen vakantiedagen op te nemen. Als zzp’er kan je natuurlijk zelf bepalen wanneer je ik vakantie neemt, maar het fijne is dat de gewerkte uren gewoon meetellen voor dat belangrijke urencriterium. In loondienst kan je met je baas overleggen wat de mogelijkheden zijn. Steeds meer bedrijven hebben hier een beleid voor. Als jij je doelen behaald en verantwoordelijkheden neemt, is er wellicht meer mogelijk dan je denkt.

 

Lage prijzen

Je kan buiten het hoogseizoen reizen waardoor de prijzen lager zijn en de bestemming rustiger. Ik hoefde in ieder geval niet in de rij te staan bij de Krka watervallen in Kroatië. En ook bij de Piramiden van Gizeh was het opvallend rustig. En die leuke Airbnb die altijd volgeboekt is kan je nu voor een leuk prijsje wél boeken. 

 

Verhoogde creativiteit en productiviteit

Doordat je in een compleet nieuwe omgeving, cultuur en natuur bent zul je merken dat je meer creativiteit hebt en productiever werkt. Daarnaast heb ik tijdens m’n workations een hoop nieuwe je nieuwe mensen leren kennen. Altijd goed voor de inspiratie!

 

Ontsnap uit je dagelijkse sleur

Omdat je zelf bepaald waar je elke dag werkt, is elke dag weer een nieuwe werkdag. Zo stond ik ’s ochtends niet in de file of in een overvolle trein, maar ik wandelde gewoon naar die ene leuke strandtent. Of ik werkte vanuit een appartement met uitzicht over de stad. 

De nadelen van een workation

Een workation is niet altijd zonneschijn en werken op het strand. Want ieder voordeel heeft zijn nadeel.

 

Evenementen missen

Het leven in Nederland gaat gewoon door. Verjaardagen, festivals, etentjes etc. Hou er rekening mee dat je evenementen gaat missen met je vrienden en familie. Zo miste ik de 30ste verjaardag van een goede vriendin en een groot feest met een vriendengroep.

 

Dubbele kosten

Stel, je gaat een maand weg, de huur moet wel gewoon betaald worden. Dit is natuurlijk wel op te lossen, bijvoorbeeld door je huis onder te verhuren als dat kan of andere afspraken te maken met het thuisfront. Ik besloot mijn maandelijkse lasten door te betalen, omdat ik niet vond dat ik mijn vriend met dubbele lasten kon opzadelen. Ik koos er namelijk voor om een maand weg te gaan.

 

Verleiding weerstaan

Terwijl andere reizigers heel de dag bij het zwembad liggen of op safari gaan, heb jij besloten om te werken tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je de juiste mentaliteit hebt om die verleiding te weerstaan en je dagen anders in te delen. Zo werkte ik meestal van 09:00 tot 14:00 en ging ik er daarna op uit. 

 

Workation inpaklijst

Je hebt mentaal de stap gezet: je gaat op workation! Wat is handig om mee te nemen of te regelen voordat je weggaat? Bekijk hier wat ik inpak naast mijn gangbare vakantiespullen:

 

Een laptop

Zonder deze beste vriend kan ik mijn werk niet doen. En vergeet hierbij de oplader niet!

 

Een verstelbare laptopstandaard

Hiermee kun je voor een langere tijd goed rechtop achter je laptop werken. Ik heb een merkloze inklapbare standaard van aluminium die weinig ruimte in beslag neemt.

 

Toetsenbord en muis

Handig als je laptop op een standaard staat. Zo creëer je een mini- kantoor op locatie! 

 

Online back-up

Zoals een beveiligde server, Dropbox of Google Drive. Zodat je altijd overal kan inloggen, mocht je laptop gestolen worden.

 

Externe harde schijf als extra back-up

Je kunt nooit genoeg back-ups hebben. Ik heb een 1TB harde schijf met een bijpassende beschermhoes. 

 

Wereldstekker

Hiermee kan je in elk land altijd je apparaten opladen.

 

Powerbank

Handig voor je telefoon en eventueel ook voor je laptop mocht die wat sneller leeg gaan. 

 

Extra simkaart

Binnen de EU kan je je Nederlandse simkaart gebruiken, maar buiten de EU is een extra simkaartje een goed alternatief. 

 

Stel, jij hebt je backpack met alle bovenstaande spullen even uit het oog verloren of je breekt je enkel tijdens het hiken. Scenario’s waar je liever niet aan wilt wil denken, maar wel rekening mee moet houden. Daarom belangrijk om te checken of je voldoende verzekerd bent of een extra verzekering moet afsluiten.

Alissa Janse workation Egypte, rode zee

Denk na over de juiste bestemming

Er zijn ontelbare mogelijkheden als het gaat om workations. Maar het belangrijkste is dat je een bestemming kiest waar jíj graag heen wilt wil én waar je goed internet hebt zodat je je werk kan doen. Bedenk vooraf waar jij energie van krijgt. Is dat de natuur of een levendige stad? Kan je werken met tijdsverschil of is het handiger dat je de Nederlandse tijden zoveel mogelijk aanhoudt? Tijdens mijn workation in Egypte was het bijvoorbeeld weekend op vrijdag en zaterdag. Ik zorgde er daarom tijdens mijn workation voor dat ik mijn werk zoveel mogelijk van zondag tot en met donderdag inplande. Zo kon ik met vrienden eropuit in het weekend.

Is direct een vliegtuig of de trein pakken nog een brug te ver? Kies dan voor een weekje of dagje in Nederland of België. Bezoek een co-work- locatie of een leuk cafeetje. Bevalt dit? Dan kan je ervoor kiezen om wat verder en langer weg te gaan.

Kies voor een praktisch vervoersmiddel

Alhoewel het vliegtuig vaak de snelste optie is, is reizen met de trein niet alleen duurzamer, maar kan het ook juist goedkoper zijn dan wanner je met het vliegtuig zou gaan. Je kan bijvoorbeeld de nachttrein pakken waardoor je niet hoeft te betalen voor een hotelovernachting. Bovendien kun je veel eenvoudiger in de trein werken dan vanuit een vliegtuig en je ziet meer van de omgeving. 

"Ontdek waar jij fijn aan de slag kan. Dat kan een koffietentje, restaurant, bibliotheek of flex-werkplek zijn"

Overnachten en werken 

 Appartement of hotel

Je hebt je spullen verzameld en een bestemming gekozen, maar waar ga je verblijven en werken? Je kan ervoor kiezen een eigen accommodatie met bureau te boeken via Booking.com of Airbnb. Belangrijk om uit te zoeken of er goede wifi aanwezig is. Lees daarom altijd de reviews. 

 

Hostel

Wil je liever nieuwe mensen leren kennen en geld besparen? Dan kan je kiezen voor een hostel. In Kroatië leerde ik hierdoor al snel meerdere (werkende) reizigers kennen waarmee ik ’s avonds en in de weekenden eropuit ging. Een nadeel aan hostels is dat het wat rumoeriger kan zijn en je geen eigen (werk)ruimte hebt. Je kan dan bijvoorbeeld werken vanuit de woonkamer als die aanwezig is.

 

Co-living

Co-living is ook een fijne optie voor als je met andere werkende mensen wil verblijven. Het is een soort studentenhuis (maar dan met werkende mensen) met gedeelde ruimtes waarbij je kan kiezen voor een gedeelde of privéslaapkamer.

 

Ontdek waar jij fijn aan de slag kan. Dat kan een koffietentje, restaurant, bibliotheek of flex-werkplek zijn. Bij flex-werkplekken betaal je (soms) een klein bedrag om gebruik te maken van een bureau en het internet. Ga online opzoek naar jouw workation-bestemming en lees

ervaringen van anderen om erachter te komen of jij daar ook goed aan de slag kan. Of spring in het diepe en ontdek zelf of je een workation kan creëren op je bestemming en deel je ervaringen!  

Let’s go! 

Nu je weet wat een workation is en wat je daarvoor moet voorbereiden, is het een kwestie van boeken en gaan! Om erachter te komen of het wat voor jou is moet je het gewoon proberen! Benieuwd naar mijn werkvakantie ervaringen in Kroatië en Egypte? Lees dan deze blog. Hier vertel ik jou meer over mijn leermomenten tijdens mijn workations. 

Volg mij

Wie is alis?

Ik ben Alissa Janse, maar noem mij maar Alis! In april 2022 heb ik mijn baan opgezegd zodat ik volledig kon gaan freelancen als digitaal en grafisch vormgever. Wat deze combinatie bijzonder maakt? Ik breng grafisch ontwerp ook tot leven! Mijn passie voor reizen combineer ik graag met mijn werk. Daarom werk zowel vanuit Utrecht als het buitenland. Volg hier mijn projecten waar ik aan werk en mijn avonturen in
het buitenland!

alissa janse alis design