blog

werken vanuit kroatië

Mijn eerste werkvakantie in kroatië, hoe ging dat?

Geschreven door Alissa Janse - 10 juli 2022 (leestijd: 6 min)

Kroatie eiland Ugljan Zadar

 

Het eerste wat ik deed na het opzeggen van mijn vaste baan in maart 2022 was tickets boeken naar Kroatië voor mijn eerste werkvakantie. Ik hoefde tenslotte als freelancer geen vakantiedagen meer op te nemen en ik had de mogelijkheid om werken en reizen te combineren. Online kon ik maar weinig vinden over locatie onafhankelijk werken in Kroatië. Daarom was het voor mij de uitdaging om te ontdekken waar ik goed kon werken. Mijn ervaringen en tips deel ik graag met jou!

Op naar dubrovnik en split!

Eind mei vloog ik vanaf Rotterdam airport naar Dubrovnik waar ik eerst samen met een vriendin uit Griekenland vakantie ging vieren. Na een paar dagen Dubrovnik reisde we met de Flixbus verder naar de havenstad Split. De stad zelf is niet heel groot, maar er zijn genoeg mogelijkheden rondom te stad om je hier een paar dagen te vermaken. Bezoek bijvoorbeeld de eilanden Brac of Hvar, maak een wandeling in het Marjan park of bezoek de Krka watervallen. 

krka watervallen Kroatië

Werken vanuit Split

Na een paar dagen Split ging mijn vriendin uit Griekenland weer naar huis en startte mijn werkvakantie. Tijdens de eerste dagen in Split had ik al wat cafés ontdekt die mij wel geschikt leken om te werken. Vanuit deze plekken heb ik dan ook gewerkt:

  • Pandora Greenbox: Goede wifi, heerlijke vegetarische gerechten en fijne zitplekken.

  • Gourmet Bar Basta: Uitzicht op zee, goede wifi en heerlijke lunchgerechten.
  • D16 Coffee: Klein café met goede wifi en koffie. Ze hebben geen lunch menu, alleen koffie en croissiants.
Previous slide
Next slide

"het kan ook snel eenzaam worden"

Netwerken in hostels

In Split verbleef ik in het Ciri Biri Bela hostel. Waarom een hostel? Ik vind alleen reizen heel fijn, maar het kan ook snel eenzaam worden. Daarom koos ik ervoor om de eerste nachten in hostels te slapen, zodat ik nieuwe mensen kon leren kennen. Zo ging ik diezelfde avond nog uiteten met iemand uit Duitsland en Noorwegen! Een kennismaking met iemand in een hostel is snel gemaakt, omdat je toch wel nieuwsgierig bent wat iemand hier brengt.

 

Slowtraveling

Na een paar dagen Split reisde ik verder met de Flixbus naar Zadar. In Zadar verbleef ik nog een hele week. Als toerist heb je genoeg aan twee á drie dagen in en rondom Zadar, maar als werkende reiziger wil je niet haasten. Daarom ook een tip voor jouw werkvakantie; onthoud dat je een ander ritme hebt en niet de hele dag een stad of plek kan verkennen. Er moet tenslotte ook gewerkt worden. Plan daarom net wat meer dagen op je bestemming, zodat je rustig je werk kan doen en tegelijkertijd de stad op je gemak kan ontdekken.

"Totdat een aantal bouwvakkers ook met
hun werkdag begonnen"

Stress in Zadar

Zadar was helaas was lastiger met het vinden van goede werkplekken. Zo had ik de volgende dag al meteen mijn eerste stress moment. Ik had een online kennismaking en daarvoor wilde ik graag in een rustige omgeving zijn. Mijn eerste optie was een buitenterras zonder wifi, maar met mijn mobiele hotspot kon ik wel even een halfuurtje bellen. Totdat een aantal bouwvakkers ook met hun werkdag begonnen en naast mij met veel kabaal een pand gingen renoveren.

"Lichtelijk gefrustreerd moest ik toch echt mijn meeting starten"

Met nog tien minuten voor mijn meeting besloot ik naar het restaurant van mijn hostel Downtown Boutique te gaan. Hier had ik goede wifi, maar besloot de eigenaar van het restaurant de muziek harder te zetten. Lichtelijk gefrustreerd moest ik toch echt mijn meeting starten. Ik had de app Krisp al eerder geïnstalleerd wat voor ruisonderdrukking zou moeten zorgen. En volgens mij werkte dit goed, want tijdens de meeting merkte de potentiële klant weinig van mijn omgevingsgeluid. De rest van de dag besloot ik in de woonkamer van het hostel te werken. Hier was bijna niemand, de wifi werkte goed en het was er rustig qua geluiden. Had ik dit maar meteen gecheckt.

Voordat ik naar mijn laatste slaapplek kon werkte ik nog een ochtend vanuit de Garden Lounge. Een mooi buiten restaurant met uitzicht op de haven. Omdat de wifi hier niet zo goed werkte gebruikte ik mijn hotspot. Ze serveerde hier ook geen lunch waardoor ik hier alleen in de ochtend even heb gewerkt.

"overdag gemotiveerd werken en in de
middag een duik in de zee"

Eigen appartement

Voor de laatste vier dagen had ik nog een appartement voor mijzelf geboekt. Een hostel is namelijk een ideale manier op nieuwe mensen te ontmoeten, maar je slaapritme en privacy zijn wel wat minder. Ik zat in een appartement van Nora Rooms met prachtig uitzicht over de stad, een comfortabele werkplek en goede wifi. Deze laatste dagen van mijn werkvakantie werkte ik elke dag tot een uur of drie. Het werkte goed om overdag gemotiveerd te werken om vervolgens mijzelf later in de middag te belonen met een duik in de zee of een mooie wandeling door de stad!

Mijn koffer als werktafel in een trappenhuis

Mijn laatste ochtend in Zadar was de meest stressvolle ochtend. Ik moest uitchecken bij mijn appartement en nog een paar uur werken voor een klant voordat ik naar het vliegveld vertrok.

Ik zocht goede wifi, want ik moest best wat bestanden downloaden. Na twee cafés bezocht te hebben zonder resultaat (stroomstoring en traag internet) raakte ik toch wel lichtelijk in paniek. 

Ik probeerde nog de internet hotspot via mijn telefoon maar die was zo op. 

"ik maakte een tafel van mijn koffer"

Ik besloot terug te gaan naar het trappenhuis van mijn appartement waar ik net had uitgecheckt, misschien had ik daar nog bereik met het wifi kastje? Yes, ik had geluk! Ik maakte een tafel van mijn koffer en heb een uur op de grond gewerkt (ja, echt). Omdat mijn rug toch wel begon pijn te doen besloot ik om toch nog een poging te doen een café te vinden met goede wifi. En dit keer eindelijk met resultaat, The Botanist! Een heel mooi restaurant met veganistisch eten en vriendelijk personeel. Hier werkte ik nog een aantal uurtjes voordat ik weer naar het vliegveld ging op naar huis.

Conclusie en tips

Ondanks de twee stress momenten zonder internet heb ik genoten van mijn eerste werkvakantie. Ik heb toffe werkplekken ontdekt, vakantie kunnen vieren, vele nieuwe mensen leren kennen en tegelijkertijd ook echt gewerkt. Zo heb ik o.a. de projecten #Lokfiets, The Fablife Game en Het Nablijfuurtje gemaakt vanuit Kroatië. En de klanten? Die waren meer dan tevreden met het eindresultaat!

"Plan ook vrije dagen in"

Tips voor jouw (eerste) werkvakantie:

  1. Check van tevoren of er goede wifi is bij een café of slaapplek. Dit bespaart je stress en werken in een trappenhuis 😉

  2. Zorg dat je altijd kan werken via een hotspot, zo heb je altijd internet mocht de wifi niet werken.

  3. Plan ook vrije dagen in. Je bent tenslotte ook op vakantie!

  4. Neem een harde schijf mee als back-up of werk vanuit de Cloud. Stel, je laptop wordt gestolen dan heb je je bestanden nog.

  5. Bedenk of je in een hostel of appartement wilt slapen (of beide).

    Er reizen namelijk zoveel mensen alleen, dus er is altijd wel iemand in voor een praatje of etentje. En leuk om nieuwe herinneringen met iemand samen te maken!

ciri biri bela hostel split

De volgende werkvakantie staat ook alweer gepland, namelijk een maand naar Egypte!

Wil je meer weten over deze werkvakantie? Stuur me een berichtje, vind ik alleen maar leuk!

Volg mij

Wie is alis?

Ik ben Alissa Janse, maar noem mij maar Alis! In april 2022 heb ik mijn baan opgezegd zodat ik volledig kon gaan freelancen als digitaal en grafisch vormgever. Wat deze combinatie bijzonder maakt? Ik breng grafisch ontwerp ook tot leven! Mijn passie voor reizen combineer ik graag met mijn werk. Daarom werk zowel vanuit Utrecht als het buitenland. Volg hier mijn projecten waar ik aan werk en mijn avonturen in
het buitenland!

alissa janse alis design