blog

Werken in de overweldigende hoofdstad Caïro

's ochtends naar de piramides en daarna werken in een koffietentje

Geschreven door Alissa Janse - 20 december 2022 (leestijd: 6 min)

workation cairo, Egypte. Piramides

Bij Egypte denk je al snel aan één van de 7 wereldwonderen, de piramides.

Naast deze indrukwekkende bouwwerken in Gizeh is de levendige stad Caïro ook zeker een bezoek waard. In deze stad van meer dan 20 miljoen inwoners zal je in een korte tijd overweldigd worden met cultuur, geschiedenis en vooral heel veel verkeer.

"door de ogen van een Egyptische familie"

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren in Caïro geweest, omdat daar een Egyptische vriendin woont, Pakinam. Ik heb haar in 2018 leren kennen tijdens mijn studie in Denemarken en tot op de dag van vandaag hebben we nog altijd contact. Ik beleef de Egyptische cultuur en het land dan ook door de ogen van Pakinam en haar Egyptische familie. Ik verblijf in hun huis, ga mee met hun ritme en pas me aan, aan hun cultuur.

 

In september/oktober 2022 ben ik 4 weken op bezoek geweest bij Pakinam waarbij we allebei gewerkt hebben. In deze blog vertel ik jou graag meer over mijn workation ervaringen in de hoofdstad Caïro. Ook benieuwd naar mijn workation ervaringen langs de Rode zee bij Hurghada en El Gouna? Lees dan deze blog.

Cairo, wijk Maadi, valuta op de Nijl

Vliegen naar Caïro en visum

Vanuit Amsterdam kan je met bijvoorbeeld EgyptAir rechtstreeks naar Caïro vanaf €450. Of je kan met bijvoorbeeld Aegean Airlines overstappen in Athene. Dan doe je er iets langer over, maar betaal je rond de €300 – €350. Een visum kan je ter plekke op het vliegveld in Caïro kopen bij een loket voordat je door de douane gaat. Een visum kost zo’n €25 en kan je het makkelijkste betalen met contant geld in euro’s. Egyptische Pond kan je namelijk het beste ergens in de stad bij een bank pinnen.

Reistijd

April, mei, oktober en november zijn de beste reistijden voor Egypte. De temperaturen zijn dan aangenamer en je reist dan net buiten het hoogseizoen (november tot februari).

Caïro combineren met strand

Omdat Caïro best wel een overweldigende stad kan zijn raad ik jou aan om je workation op te splitsen in twee delen. Bijvoorbeeld de eerste twee weken in Caïro en vervolgens nog twee weken in een badplaats. Hierdoor heb je zowel de cultuur en drukte uit de grote stad als de rust en ruimte aan zee.

 

Hoe is de stad opgedeeld?

Caïro is zowel qua inwoners als oppervlakte een gigantische grote stad. Door het chaotische verkeer ben je met de auto van oost naar west makkelijk een uur onderweg. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Nijl. De wijken rondom de Nijl vormen “Down Town”, ook wel het centrum genoemd. Hier vind je het Tahrirplein die wereldwijd bekend werd door de revolutie in 2011. Maar in dit gebied vind je ook de Caïro Tower, Egyptische museum en Khan El-Khalili markt. Omdat de meeste bezienswaardigheden zich in Down Town bevinden is het handig om hier ook een verblijfsplaats te zoeken. Bijvoorbeeld in de wijk Gezira, een eiland op de Nijl. Hier vind je verschillende koffietentje en de wat luxere hotels. De budgetvriendelijke hotels vind je wat meer naast het eiland. Wil je liever bij de pyramides in de buurt verblijven? Hou er dan rekening mee dat je veel onderweg gaat zijn, omdat de meeste bezienswaardigheden zich bij de Nijl bevinden.

Nast City, New Caïro en Maadi

Ik verbleef bij Pakinam en haar familie thuis in de wijk Nasr City. Deze wijk ligt ten oosten van de Nijl vlakbij het vliegveld. Op de kaart van Caïro zal je zien dat de stad zich steeds verder uitbreidt aan de oostkant. Zo heb je naast Nasr City, New Caïro. En nieuw is het zeker. Je vindt in deze wijk vele luxe shopping malls en lange straten met ontelbare restaurants. De één nog luxer als de ander. In vergelijking met Down Town zijn deze wijken een wereld van verschil. Het is dan ook schrijnend om te zien hoe in dicht arm en rijk bij elkaar leven in deze stad. In het centrum zag ik meerdere daklozen op straat en in New Cairo vele villawijken achter gesloten muren. Ik vind New Caïro dan ook meer een soort luxe bubbel ten opzichte van de rest van Caïro.

 

Ten zuiden van Caïro heb je nog de groene wijk Maadi. Hier bevinden zich grotendeels buitenlandse expats. Dit maakt het een levendige en diverse wijk met leuke koffietentjes.

cairo workation Nasr City

"Leuk om de wijk te verkennen vanwege de bijzondere architectuur"

Werken in Caïro

Zoals ik eerder aangaf verbleef ik tijdens mijn workation in Caïro bij mijn vriendin Pakinam. Hierdoor werkte ik ook veel vanaf haar keukentafel of het balkon. Maar ik was natuurlijk ook nieuwsgierig naar werk mogelijkheden buiten haar huis. Daarom ben ik ook een aantal keren de Uber ingestapt om vervolgens vanuit een café of restaurant te werken.

 

Omdat Down Town al snel een uur rijden was heb ik voornamelijk vanuit Nasr City en New Caïro gewerkt. Maar ik heb wel in Down Town leuke plekjes gezien waar jij ook kan werken! Sla deze lijst op voor jouw workation in Caïro:

Julia’s Kitchen in New Caïro.

Mooi restaurant op een buitenplein in een shoppingmall. Vriendelijk personeel en vooral hele lekkere smoothies en lunch. Dit restaurant bevindt zich in de shoppingmall Caïro Festival waar ook meer restaurants te vinden zijn.


Coffee Lab in New Caïro (er zijn meerdere vestigingen in Caïro).

Het is een koffietentje die huiselijk is ingericht. Hier waren ook meerdere locals aan het werk.


Paul Bakery & Restaurant in Heliopolis.

Groot Frans restaurant met heerlijke lunch en prima werkplekken. En leuk om de wijk te verkennen vanwege de bijzondere architectuur.


Ralph’s German Bakery in Maadi.

De naam zegt het al, een Duitse bakkerij/restaurant. Hier waren meerdere expats aan het werk of lunchen. En een voordeel, je kan ook lekker buitenwerken in de schaduw.


MAAT in Zamalek

Dit restaurant ligt helemaal bovenaan op het eiland Zamalek. Het heeft een huiselijk sfeer en je hebt uitzicht over de Nijl. Leuk om na je werkdag een rondje op de Nijl te varen met de faluka!

workation cairo. Coffe Lab, Julia's kitchen, Pauls bakery

Caïro heeft vele restaurant en koffietentje die (nog) niet persé als werkcafés worden beschouwd. Maar ik ging meestal gewoon naar een restaurant en vroeg of het oké was dat ik ging werken achter mijn laptop. Dus zie je ergens een leuke plek waar je goed kan werken? Gewoon vragen of het kan en dan maak je er zelf en werfcafé van! 

workation cairo egypte museum The National Museum of Egyptian Civilization

Te doen in en rondom Caïro

Natuurlijk kom je niet alleen naar Caïro om te werken en de pyramiden te bezoeken. Er is zoveel meer te ontdekken in en rondom deze grote stad! Een aantal tips:

"Het Nederlandse “kijken, kijken, niet kopen” weten ze ook hier te roepen"

Safaritocht bij El Fayoum     

Ik begin met mijn hoogtepunt, een safaritocht door de woestijn bij El Fayoum. De hele dag met een gids in een 4×4 jeep de woestijn door scheuren. Meer leren over de geschiedenis van dit gebied, prachtige uitzichten over de oasis én sandboarden. Na deze indrukwekkende dag kan je blijven overnachten in het schattige hotel Palm Shadow Resort. Als je aan komt rijden denk je “waar ben ik beland?!”, maar zodra je naar binnen loopt is het echt een unieke plek!

 

The National Museum of Egyptian Civilization

Herinner je nog de gouden parade van de koninklijke farao’s in april 2021? Het was wereldnieuws dat deze mummies een nieuw onderkomen kregen. Indrukwekkend om te zien hoe deze farao’s zo goed bewaard zijn gebleven. Daarom zeker een bezoek waard!

 

De Citadel in Down Town

De Citadel is een iconisch monument gelegen in Down Town Caïro. Je vindt hier verschillende musea, moskeeën en andere gebouwen. Vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht over het oude gedeelte van Caïro.

 

Uren rondstruinen over de markt

Khan-el-khalili bazaar is een bijzondere markt waar alles samen komt. Kleding, geuren, lokale handgemaakte producten, traditionele gerechten en vele souvenirs. En het Nederlandse “kijken, kijken, niet kopen” weten ze ook hier te roepen. Ben je een beetje goed in onderhandelen? Probeer dan hier je souvenirs voor een Egyptische prijs mee te krijgen.

 

Uitzicht over Caïro

De Caïro Tower staat op het eiland Gezira en geeft je een mooi uitzicht over Caïro. Hoe ver je kunt kijken is afhankelijk van de hoeveelheid smog die boven de stad hangt. Maar als de lucht helder is zou je de piramides kunnen zien!

 

Hippe wijk in het centrum

De wijk Zamalek op het eiland Gezira is al een paar keer voorbijgekomen. Je vindt hier leuke winkeltjes, hippe restaurants en bijzondere architectuur. Ondanks dat deze wijk in het centrum van Caïro ligt is het hier iets minder chaotisch qua verkeer wat voor een fijne afwisseling zorgt.

Zoals je hebt kunnen lezen in er genoeg te doen in en rondom Caïro. Het is een veelzijdige stad en wellicht even wennen vanwege de drukte, het weer en de cultuur. Maar zodra je de fijne plekken weet te vinden is het echt een (werk) ervaring die je niet snel zal vergeten. Mocht je nog vragen of tips hebben over een workation in Egypte? Laat me vooral weten, vind ik alleen maar leuk! Benieuwd naar mijn workation ervaringen aan de Rode Zee in Egypte en praktisch tips voor dit mooie land? Lees dan deze blog.

Volg mij

Wie is alis?

Ik ben Alissa Janse, maar noem mij maar Alis! In april 2022 heb ik mijn baan opgezegd zodat ik volledig kon gaan freelancen als digitaal en grafisch vormgever. Wat deze combinatie bijzonder maakt? Ik breng grafisch ontwerp ook tot leven! Mijn passie voor reizen combineer ik graag met mijn werk. Daarom werk zowel vanuit Utrecht als het buitenland. Volg hier mijn projecten waar ik aan werk en mijn avonturen in het buitenland!

alissa janse alis design